Diş Taşı Temizliği
Diş Taşı Temizliği
Dişin doğal yapısından farklı olarak oluşan dış taşı çürüme, diş eti iltihabı ve diğer ağız içi hastalıklarına neden olmaktadır. Diş taşı görünüm ve estetik olarak tercih edilen bir durum değildir. Diş taşına bağlı olarak ayrıca günlük hayatı doğrudan etkileyen ağız kokusu da ortaya çıkabilir.
Yeterli ağız bakımı yapılmaması, diş ipi kullanılmaması sonucu dişler arasında, dip kısımlarda besin artıkları kalmakta ve bunlar zaman içinde bakteri, plağa sebep olmaktadır. Özellikle karbonhidrat içeren ve rafine şekerden yoğun beslenen kişilerde daha fazla görülür.
Diş taşı olmaması için ne yapmalıyız?
Düzenli bir diş fırçalama rutini, diş ipi kullanım alışkanlığı ve diş hekimi kontrolü ile diş taşı oluşmasını önleyebilirsiniz. Ancak dişler arasındaki yiyecek artıkları zaman içinde tartar oluşumuna sebep olacağından ev usülü yöntemlerle tamamen temizlenmesi mümkün değildir.
Diş taşı temizliği nasıl yapılır? Ağrı hisseder miyim?
Hekiminiz tarafından özel cihazlar ve yöntemler ile diş taşı temizliği yapılmaktadır. Ağrılı bir işlem değildir. Herhangi bir anestezik madde kullanımına ihtiyaç olmamaktadır.
Diş taşı temizliği yaptırmazsam ne olur?
Düzenli olarak bakımı sağlanmayan dişlerde zaman içinde bakteri, plak oluşumu ile birlikte dişlerde lekelenme, çürüme, iltihaplanma görülmesi çok olasıdır. Yanısıra, kişilerin günlük hayatını son derece olumsuz yönde etkileyen ağız kokusu ortaya çıkabilir.
Diş taşı temizliği dişlere zarar verir mi?
Hayır, diş taşı temizliği sırasında kullanılan cihazlar ve malzemeler dişlere herhangi bir zarar vermemektedir. Aksine diş taşlarının temizlenmemesi zaman içinde daha fazla probleme sebep olabilmektedir.