Diş Dolgusu

Diş dolgusu nedir?

 

Diş dolgusu, zarar görmüş, çatlamış, çürümüş ve işlevini yerine getiremeyen dişlerin yeniden fonksiyon görmesini sağlamak için işlem yapmaktır. Diş hekimi tarafından çürüyen diş dokusu temizlenerek, dolgu maddesi ile doldurulması sağlanır.

 

Diş dolgusu nasıl yapılır?

 

Ağız temizliği yapıldıktan sonra diş hekimi tarafından hastanın ağrı veya acı hissetmemesi için lokal anestezi işlemi uygulanır. Çürüyen dişte yapılan temizlik sonrası ortaya bir boşluk çıkar. Bu boşluk dişin yapısına uygun olacak şekilde dolgu malzemesi ile doldurulur. Diş dolgusu yapıldıktan sonra hastadan ağzını açıp kapatması istenir ki, oluşabilecek fazlalıklar kısaltılsın ve kontrol sağlansın. Fazlalık ya da açıp kapamada sorun olması durumunda hekim tarafından düzeltilir ve dişin yeniden eski fonksiyonuna kavuşması sağlanır.

 

Hangi dişlere dolgu yapılmalıdır? .

 

  • İleri derecede çürük ve tedaviye cevap vermeyecek çürük vakaları
  • 20’lik dişler, çiğneme, öğütme ve ısırmaya yardımcı olmayan kontrolsüz yapıdaki dişler
  • Kanal tedavisi yapılmış ancak tedavi olumsuz olan dişler
  • Küçük çocuklarda diş gelişimini engelleyen süt dişleri
  • Kist, tümör vb. Diş eti ve çene yapısını olumsuz etkileyecek dişler

Diş dolguları nelerdir?

Altın, kompozit, porselen ve amalgam olmak üzere 4 çeşit diş dolgusu vardır. Altın dolgular kişiye özel sipariş ile hazırlanırken, kompozit dolgular diş ile aynı renkte olması sebebi ile tercih edilebilen dolgulardır. Porselen dolgular ise, kişinin ağız ve diş yapısına uygun olarak hazırlanan, leke tutmayan, renk değişimi yapmayan dolgular olması sebebi ile maliyeti yüksek dolgulardır. Amalgam dolgular ise civa, metal, bakır gibi metallerin karışımından oluşan dolgulardır ve günümüzde pek tercih edilmez.

Diş dolgusu yapılırken ağrı hisseder miyim?

Birçok diş hekimliği uygulamasında olduğu gibi hastaların merak ettiği sorulardan bir tanesi de, ağrı ve acı hissi yaşayıp yaşamayacakları konusu. Hekimimiz tarafından anestezik işlem uygulanacağı için uygulama sırasında ağrı veya acı hissi yaşanmaz. İşlem sonrasında 1-2 gün sürecek bir hassasiyet oluşması normaldir ve geçicidir.

Diş dolgu işlemi ne kadar sürüyor?

Kişiye ve dolgu malzemesine, çürük sayısına göre değişmekle birlikte,  ortalama 30-45 dk sürüyor diyebiliriz.

Dolgu işleminden sonra nelere dikkat edilmeli?

İşlem sonrası yaşanabilecek hassasiyet nedeniyle aşırı sıcak ve soğuk yiyeceklerin, içeceklerin tüketilmesinden kaçınılmalıdır. Dolgu malzemesinin yapışkanlığının oturması için, zaman gerekebilmektedir. Sakız, çikolata gibi gıdalar dolgunun yapışmasını ve sertleşmesini engelleyebilir. İşlemden sonra hekiminiz tarafından bu tür yiyecekleri ne zaman tüketileceğiyle ilgili bilgilendirilirsiniz.  .

Tedavide her zaman öncelikli olan dişin kurtarılması ve en az fonsiyon kaybı ile hastanın hayatına canlı ve yaşayan diş ile devam etmesini sağlamaktır. Geri döndürülemez vakalarda en son çare olarak diş çekimine başvurulmakta, diş protezi ve implant ile bu süreçler desteklenmektedir.