Kanal Tedavisi

Kanal tedavisi, dişin merkezindeki diş özü olarak adlandırılan (pulpa) kısmında enfeksiyon ya da hasar meydana gelmesi sonrasında damar- sinir kısmının çıkarılması ve tekrar uyumlu materyallerle doldurulması işlemidir. 

 

Kanal Tedavisi Neden Yapılır?

Dişlerde ortaya çıkan çürüklerin tedavisiz kalması, dişlerin çatlaması, çürüklerin derinleşmesi, dişin hasar alması veya enfeksiyon vb durumlarda dişi kurtarmak amacıyla yapılır. Dişte sinir, damar, lenf gibi kısımları içeren “pulpa” ismini verdiğimiz yumuşak tabakanın hasarı dişin kaybedilmesi riskini doğurur. Pulpanın çeşitli nedenlerle hasarı söz konusu olduğunda, kanal tedavisi yapılarak kaybedilecek duruma gelmiş olan dişlerin bile kurtulması sağlanır.

 

Ağız bakımının yeterli yapılamaması sonucu dişlerde bakteri ve plak birikimi

Tedavi edilmeyen diş çürükleri, diş eti hastalıkları

Dişte meydana gelen travma sonrası pulpanın etkilenmesi

Enfeksiyonlar

 

Gibi sebeplerden dolayı, kanal tedavisi yapılması gerekmektedir.

 

Kanal Tedavisi Nasıl Yapılır?

Öncelikle ağrı hissini ortadan kaldırmak için lokal anestezi ile işlem yapılır. Sinirler alındıktan sonra, dişin kök kanalı temizlenir, dezenfekte edilir. Duruma göre, gerektiğinde geçici bir dolgu malzemesi ile diş doldurulur. Buradaki süreç kişiden kişiye göre değişmektedir. Kimi zaman tek seansta işlem bitebilirken kimi zaman geçici dolgu malzemesi ile diş doldurulduktan sonra tekrar işleme devam edilir ve oluşan delik tamamen kapatılır.

 

Kanal Tedavisi Ne Kadar Sürer?

Dişteki duruma bağlı olarak değişmekle birlikte, 30 dk -90 dk arasında değişebilir. Enfeksiyon vb durumlarda önce dokunun iyileşmesi bekleneceği için birkaç seans sürebilmektedir. Diğer durumlarda, tek seansta işlem bitirilir.

 

Kanal Tedavisi Çok Acıyan Bir İşlem mi?

Kanal tedavisi, acının ve ağrının ortadan kalkması için yapılan bir işlemdir. İşlem sırasında lokal anestezi ile diş dokusu uyuşturulur ve hasta ağrı hissetmez.

 

Kanal Tedavisi Sonrası Nelere Dikkat Edilmelidir?

İşlemden sonra 2 saat boyunca aşırı sıcak ve soğuk, hassasiyet oluşturulabilecek gıdalardan uzak durulmalıdır.

Özellikle tedavinin hemen sonraki döneminde dişe yapışacak, yapılan işlemin tam oturmasını engelleyecek sakız vb yapışkan yiyecekler tüketilmemelidir. Sigara, alkolden 24 saat boyunca uzak durulmalıdır.

Normal ağız bakımı yerine getirilmeli, yumuşak uçlu fırçalarla diş temizliği yapılmalıdır.

Hekim tarafından reçete edilen ilaçlar kullanılmalıdır.

 

Kanal tedavisi sonrası, yapılan işlemin başarısını sağlamada hekimin uyarı ve önerileri dikkate alınması çok önemlidir. Yeterince dikkat edilmediğinde yapılan işlemde bozulma, düşme gibi durumlar oluşabilir. Böyle durumlarda hekiminizle görüşmelisiniz.